CO2 impact van een reis naar Australië

Leestijd: 5 minuten

Wij vinden reizen naar mooie plekken op aarde heel leuk.  Een lange reis met het gezin stond op ons wensenlijstje. Dus zijn we recent tien weken naar Australië geweest. Zo’n reis heeft natuurlijk een impact op de aarde en dat moet maar eens uitgezocht…

De reis

Een lange reis maakt het de moeite waard om zo’n eind op reis gaan. We zijn naar Brisbane gevlogen. Vervolgens met de auto, en een kleine omweg langs de Sunshine Coast, richting het zuiden gereden. Via Sydney en Melbourne   uiteindelijk naar Adelaide om van daar weer naar huis te vertrekken. Ik kan het niet laten om een foto te delen van een prachtige zonsondergang aan de Gold Coast.

Arno aan de Gold Coast
Zonsondergang aan de Gold Coast

Wat een afstand

De geplande route was in totaal ongeveer 4000 km en we hadden 17 mini-vakanties gepland. Zo hadden we een vaste locatie voor overnachting, in vakantieparken, campings, motels en appartementen. Vanuit iedere verblijfsplaats maakten we uitstapjes naar mooie plekken. Aan het eind van de reis konden we een verschil van 8000 km in kilometerstand noteren. Twee keer zo veel als gepland door alle uitstapjes, tjonge.

Wat een auto

Om de geplande koffers en dagelijkse benodigdheden te vervoeren hadden we een SUV geboekt. Een Mitsubishi Outlander of vergelijkbaar, dus misschien  wel een hybride! Dan zou het bezineverbruik misschien enigszins mee kunnen vallen, al blijft het jammer. Maar bij aankomst bleken we een Kia Carnival te gaan rijden, een 7 persoons mini-van met een behoorlijke ruimte van binnen. Dat had nog wel een slagje kleiner gemogen. Dat ding was zo groot van binnen dat we met uitgestrekte armen niet eens bij de kinderen konden komen om ze wat te eten of drinken te geven tijdens het rijden. Tjeetje, die zal wel niet al te gunstig rijden. En dan te bedenken dat het niet eens echt een opvallend grote auto is daar…

Meten is weten

Ja, ik kan het niet laten om bij te houden hoeveel we tanken, met een aantekening van de kilometerstand op het bonnetje. Dat deed ik al sinds mijn eerste auto, een tweedehands Citroen C1. In het begin zaten we op 1 liter op 8 km, maar die hadden we verbeterd naar 1 op 10 km. Nog niet fantastisch vergeleken met mijn twee eerder auto’s die 1 liter op 18.5 km (C1, bezine) en 1 liter op 23.5 km (Ibiza, diesel) reden. Maar het is wat het is. In totaal dus wel ongeveer 800-850 liter benzine verbrand helaas.

Hoeveel kilometer vliegen?

We vlogen met Singapore Airlines, dus over Singapore. Even Googlen leert dat de afstanden als volgt zijn:

  • 2 x Singapore Amsterdam ~10500 km
  • 1 x Singapore Brisbane ~6150 km
  • 1 x Adelaide Singapore ~5400 km

Dat geeft een totale vlucht afstand van ongeveer 32550 km. Dat komt neer op iets meer dan 80% van de omtrek van de aarde (~40075 km)!

Wat betekent dat aan kerosine?

Van de heenreis hadden we niet bijgehouden met wat voor toestel we vlogen. Maar op de terugreis hadden we twee keer een Airbus A330-300. Dus ik ga er voor het gemak maar even vanuit dat we die op de heenreis ook hadden. Op een Wikipedia pagina valt te vinden dat het verbruik van dit vliegtuig ongeveer neerkomt op 3 liter kerosine per 100 km per inzittende. Het gaat hier om een gemiddelde, maar er zijn veel factoren die uiteindelijk bepalen wat het werkelijke verbruik van het vliegtuig is. Met een afstand van 32550 km geeft dat een verbruik van ongeveer 1000 liter kerosine per persoon. We zijn met zijn vieren, dus dat telt op tot 4000 liter kerosine.

Hoeveel CO2?

Nu komt de vervelende conclusie met betrekking tot de hoeveelheid CO2. In totaal 850 liter benzine en 4000 liter kerosine is er direct verbrand door het reizen alleen. Een liter kerosine komt neer op ongeveer 2.6 kg CO2  en een liter benzine levert ongeveer 2.4 kg CO2. Dat betekent 12.5 ton aan CO2! Een andere website geeft een vergelijkbaar sommetje voor de CO2 uitstoot van een retourvlucht naar Bangkok (9175 km => 1.4 ton CO2 p.p.).

Kom maar op met die emissierechten…

Er bestaat een Europees systeem om te handelen in CO2 emissierechten. Helaas is gebleken dat er te veel emissierechten in omloop zijn gebracht en er veel vrijstellingen zijn. Hierdoor is de prijs van de CO2 emissierechten per ton zo laag dat het systeem niet goed functioneert. Recentelijk was het opkopen van emissierechten door particulieren in de publiciteit, zie bijvoorbeeld de pagina van Greenchoice. De gedachte is dat de prijs omhoog gaat als een heleboel particulieren de rechten op zouden kopen en vernietigen. Daar sluiten we ons graag bij aan:

Certificaat voor het vernietigen van 15 ton CO2 emissie rechten

 

Hoeveel boompjes?

Leuk die emissierechten, maar het is alleen een bewijs dat we betaald hebben voor onze eigen emissie. Het compenseert niks. Na een beetje graven blijkt het echter ook niet eenvoudig te zijn om de CO2 echt te compenseren, d.w.z. weer uit de lucht te halen. Zelfs het planten van een setje bomen is niet effectief, het aantal bomen neemt wereldwijd eigenlijk alleen maar af, met ongeveer 15 miljard per jaar. We hebben eens drie bomen geplant in Parkbos de Haar (nov 2015), maar dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Een boom zou ongeveer 21 kilo CO2 per jaar kunnen absorberen (~ 6 kg gewichtstoename). Dus dat zou betekenen dat we bijna 600 (volwassen) bomen neer zouden moeten zetten om in een jaar de CO2 te compenseren.

Carbon Offsetting

Volgens de ANVR doen reizigers te weinig om hun reis CO2 neutraal te maken. Wat je kan doen is financieel bijdragen aan hernieuwbare energie projecten. Er is een certificering voor dit soort projecten opgezet, genaamd de Gold Standard (mede opgericht door het WWF). Daarmee wordt geprobeerd om elke dollar zo goed mogelijk te besteden ten goede van klimaat en ontwikkeling . Er zijn best wel wat websites gewijd aan de business van “Carbon Offsetting” (link 1, link 2), zoals dat heet. Wat je eigenlijk doet is het voorkomen van verdere CO2 emissies. De CO2 die in de lucht zit komt er niet zo maar weer uit. Dit is wel een interessant onderwerp, maar voor een andere keer.

Compensatie graag!

Via de South Pole Group kun je in vele, gecontroleerde projecten investeren. Om onze reis te compenseren hebben we gekozen voor een project voor kleine waterkrachtcentrales voor het Chinese platteland. Met tegelijk de optie om voor slechts 2 graden temperatuursverhoging in 2100 te gaan. Dit betekent dat je 2.5 keer zo veel investeert. Je compenseert dus 31 in plaats van de 12.5 ton die we uitgestoten hebben.

Certificaat voor CO2 offsetting, voorkomen van 31 ton CO2 emissie

Tot slot

In perspectief is het probleem natuurlijk gigantisch. Alleen de staalfabriek in IJmuiden (Tata/Hoogovens) produceert al 12 miljoen ton CO2 per jaar. Dus dat is ongeveer een miljoen keer meer dan dat wij eenmalig met onze reis hebben veroorzaakt. Maar met 17 miljoen mensen in Nederland is de bijdrage die wij in totaal veroorzaken aan reizen (naast wonen/vervoer) ook niet klein. Het is natuurlijk niet netjes voor de wereld zo’n reis naar Australië. Desondanks hebben we een stap gemaakt om het weer enigszins goed te maken. Misschien ook wat voor jou als je een verre reis gaat maken?

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.